A Yamaha bejelentette a korábbi középkategóriás modellek helyére érkező új erősítőket, amik szeptember folyamán fognak érkezni, elsőnek fekete színben. A legújabb és legkorszerűbb TV-khez és konzolokhoz at alapoktól újratervezett Yamaha RX-V6A és RX-V4A már készek lesznek a 8K/60Hz felbontású és a HDR10+ tartalmak valamint a HDMI 2.1 funkciók támogatására.

Az 5.1 csatornás RX-V4A és az erősebb teljesítményű 7.2 csatornás RX-V6A újonnan kifejlesztett, gyors felfutási idejű végerősítő áramkörei jobban alkalmazkodnak a nagy felbontású audiojelekhez.

A 2021 elejére várható firmware frissítést követően az új modellek támogatni fogják a 8K/60Hz-es és a 4K/120Hz-es videók továbbítását. Az RX-V4A mind a négy darab HDMI bemenete képes 8K-s jelet fogadni, míg az RX-V6A hét HDMI bemenetéből három támogatja a 8K-s forrásokat.

Az RX-V6A a Dolby Atmos és DTS:X hangformátumok kezelésésre is alkalmas, és a későbbiekben a Dolby Atmos Height Virtualization technológiával külön hangsugárzók nélkül is alkalmas lesz a magassági hangélmény szimulálására.

Mindkét új modell fel van szerelve a MusicCast multiroom vezeték nélküli streaming hangmegosztással és alkalmazásvezérléssel, ehhez Wi-Fi kapcsolattal és Airplay 2 támogatással. Ezt egészíti ki a Spotify Connect és más beépített zenei streaming szolgáltatások. Kompatibilisek az Alexa, Google és a Siri hangvezérléssel. Emellett a MusicCast Surround üzemmódot használva az AV vevőerősítőkhöz párosíthatóak a Yamaha MusicCast 20 és MusicCast 50 vezeték-nélküli hangsugárzókkal, hogy azok a hátsó surround hangteret létrehozzák.

A játékosok számára fontos HDMI 2.1 funkciók, mint az automatikus alacsony késleltetés mód (ALLM), a változó képfrissítési gyakoriság (VRR), a gyors képtovábbítás (QFT) és a gyors médiaváltás (QMS) mind a firmware frissítéssel kerülnek megvalósításra. Ezzel simábbá és zavartalanabbá téve a játékélményt. Ezek akkor lesznek hasznosak, ha 8K-s TV-nk van és a Sony vagy a Microsoft új generációs játékkonzollal rendelkezünk. A Yamaha a HDMI kimenetek tápellátását is 300 mA-ra emeli, hogy támogassa az ezt igénylő hosszabb HDMI kábelek használatát.

Az új modellek a Yamaha YPAO automatikus kalibrálórendszerével elemzik a szoba akusztikáját és segítik a hangrendszer beállítását, hogy a szobában a legjobb hangot szólaltathassák meg. Az RX-V685 YPAO-R.S.C. rendszere már a reflektált hangokkal is kalkulál.

Az első darabok szeptember folyamán érkeznek kizárólag fekete színben. A titán színűek 2021 elején fognap csak érkezni.