A sztereó erősítő az igényes otthoni zenehallgatás egyik alappillére.
Az elmúlt évek házimozi őrülete háttérbe szorította a sztereó Hi-Fi erősítőket, de mostanában ismét nagyobb az igény a minőségi zenehallgatásra. A sztereó erősítőkben kevesebb és jobb minőségű alkatrész van, rövidebbek a jelutak. Nincsenek olyan, a hangzást negatívan befolyásoló tényezők, mint LCD kijelző, 5-7-9 csatorna, különböző surround dekóderek, video áramkörök. Mindezek ráadásul növelik egy készülék árát, így egy adott árkategóriás házimozi erősítő árából sokkal jobb hangminőségű sztereó erősítőt lehet vásárolni.

A tranzisztoros erősítőkről
A nagy teljesítményeken különleges tranzisztorokra volt szükség, amelyekhez speciális, úgynevezett Darlington felépítésű eszközöket kezdtek gyártani. Emellett számos olyan megoldás született, amely már túlmutat a hétköznapi nyelven leírható műszaki megoldásokon.
Nagy mérföldkő volt a tranzisztoros technikában a FET azaz a térvezérlésű tranzisztorok megjelenése. A FET tranzisztoroknak rengeteg változata van, a normál tranzisztorhoz hasonlóan lehet pozitív vagy negatív típusú. Olyan változatok is vannak, amelyek a vezérlő feszültség hatására növelik vagy éppen csökkentik a drain-source áramot.
Mivel ezek a regi csöves erősítőkben használt csövekhez hasonlóan feszültségvezérelt áramgenerátoroknak tekinthetők, nagyon közel állnak a csövekhez. Létezik olyan FET, amely az elektroncsővel megeggyező tokozású és felépítésű. Ezért bizonyos csövek helyére közvetlenül betehető.

D osztályú erősítő

D osztályú erősítők
A végerősítők legújabb és legmodernebb, leggazdaságosabb változatát a kapcsolóüzemű (digitális vagy D osztályú) erősítők alkotják. A kiváló hatásfokú erősítő veszteségmentesen vezérelhető eleme a tápforrás egyenfeszültségéből állítja elő a kimeneti feszültséget. A gyakorlatban a kapcsolókat helyettesítő tranzisztorok véges ellenállása kapcsolási ideje és maradék feszültsége okoz veszteséget.
Ezzel együtt a hatásfok jobb, mint 90 százalék és nemcsak a maximális kimenő jelszintnél, de akár 1-2 W-nál is.
Ez az erősítőtípus nagyon egyszerűen illeszthető a modern digitális rendszerekbe. Nincs szükségük a hagyományos értelemben vett D/A átalakítóra, az erősítő közvetlen digitális jellet fogad.

Sztereó erősítő

Az integrált erősítőkről
Az integrált áramkör a 70-es években még különlegességnek számított, mára már nincsen elektronikai berendezés nélkülük. Az elektromos – félvezetős – áramköröket egyetlen szilíciumlapkára viszik fel. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy gyorsan és üzembiztosan gyártható nagy sorozatban, de a klasszikus végerősítőkben csak ritkán alkalmazzák őket. Elsősorban az olcsó készülékben találhatunk olyan, 10-20 W teljesítményű, integrált végerősítő áramköröket, amelyek mérete egy-egy nagyobb tranzisztoréval egyezik meg.

Az állatlunk forgalmazott sztereó erősítők