A 21. században egyre inkább tendencia, hogy minden készülék rendelkezik smart funkciókkal. Ezáltal képesek egymással kommunikálni, és nagyban megkönnyítik az életünket és komolyabb megtakarítás is elérhető a rezsiköltségekben. Gondoljunk csak bele, nem marad felkapcsolva a lámpa távolétünkben, nem kell fűteni a lakást vagy házat mégis amikor hazaérkezünk már kellemes meleg vár minket, emellett ha nincs otthon senki a nem fontos készülékeket automatikusan lehet áramtalanítani.

Az eleve okosnak kiépített ingatlan vásárlása igen nagy beruházás lehet, azonban ezek a rendszerek zártságuknak és a letesztelt eszközöknek köszönhetően nagy valószínűséggel hiba nélkül fognak működni.
Az is teljesen érthető, hogyha meglévő lakásunkat szeretnénk okos eszközökkel kiegészíteni, ebben az esetben azonban nagyon figyelmesen utána kell nézni, hogy konkrétan milyen terméket is veszünk., Milyen más eszközökkel lesz kompatibilis és irányítható.

Okos otthon rendszer

Mi is tulajdonképpen az okos otthon?
A Okos Otthon alatt egy olyan rendszert értünk, melyben különböző épületgépészeti egységek vannak egymással összekötve, és ezek az eszközök együttműködnek egymással ezzel lehetővé téve az egész ház rendszereinek irányítását.

1. Hálózat
Hálózat nélkül nincs okosotthon. A hálózat köti össze egymással az egyes eszközöket, valamint az eszközök és a központi vezérlőegység kapcsolatát is ez biztosítja. A hálózat általában rádiofrekvencia, vagy Wi-Fi alapú.

2. Kommunikációs interfész
A kommunikációs interfész alapvető feladata, hogy biztosítsa a kommunikációt a hálózatban lévő eszközökkel. Ez lehet a mobiltelefonunkon vagy táblagépünkön egy alkalmazás vagy egy privát weboldal.

3. Érzékelők
Az automatikus működés eléréséhez elengedhetetlen elemek, hiszen ezek mérik és jelzik a belső és külső környezet állapotát és annak változásait, így például a hőmérsékletet, a napfényt, a páratartalmat, a csapadékot, a szél sebességét, vagy a lakáson belüli és a környékén történő mozgást is.

4. Végrehajtó egység
Ez az egység az, amely bizonyos esetekben, egyes beállítások alkalmazásakor automatikusan vagy a felhasználó által beállított értékek szerint szabályozza a különböző eszközöket, például a radiátor szelepet.

5. Központi vezérlőegység
Ez az eszköz biztosítja a rendszer vezérlését, tulajdonképpen ez magának az okos épületnek az agya.


Okos konnektor és okos villanykapcsoló
Az intelligens ingatlanok egyik legalapvetőbb szerkezete az okos konnektor, ezekkel már szinte azonnal okosabbá lehet tenni egy lakást.
Legnagyobb pozitívuma, hogy az ebbe bedugott készülékeket távolról is irányíthatjuk, így például egy külföldi nyaralás során is be és kikapcsolhatjuk az otthoni lámpákat, hogy úgy tűnjön, mintha otthon lennénk, sőt egyes okos konnektorok rendelkeznek külön erre kialakított funkcióval is.
Az okostelefonról irányítható eszköz rendelkezik ütemezett funkciókkal is, így beállíthatjuk, mikor kapcsoljonak ki és be egyes készülékeink.
Emelett információt adnak, a rájuk kötött eszközök energiafogyasztásáról is.

Okos konnektorok

Okos termosztát
A hütő- és fütőrendszert távolról tudjuk irányítani, így a házat, lakást már akár azelőtt felmelegíthetjük, vagy lehűthetjük, mielőtt hazaérnénk.
A rendszer a hőérzékelő reléknek köszönhetően teljesen automatikusan működik, így amennyiben beállítod az általad kedvelt hőmérsékletet, a technológia minden esetben arra a hőfokra fogja melegíteni/hűteni a szobát.

Világítás és árnyékolástechnika
Ennek a technológiának a segítségével beállíthatjuk, hogy reggel mikor és mennyire engedjék be a természetes fényt a redőnyök, így éjszaka tökéletes sötétségben aludhatsz, de nem kell attól tartanod, hogy nem ébredsz föl.
Az árnyékolók és a függönyök a napfény erősségének érzékelése révén szabályozhatók, így a természetes fény tökéletesen kihasználható.
Az okos világítás is monitorozza a kintről beáramló fényt, így a természetes fényviszonyokhoz mérten igazítja a világítótestek fényerejét, ezzel energiát spórolva és kímélve a szemet is.

Kaputelefon és biztonsági rendszer
 kaputelefon az okosotthonokban számtalan plusz funkcióval rendelkezik. Amellett, hogy össze tudjuk kapcsolni a TV-vel, az intelligens kamerarendszernek arcfelismerő funkciója is van, így bizonyos személyeket automatikusan beléptethetünk vele.

Okos otthon kamerák

Bizonyos kamerarendszerek rendelkeznek beépített infra egységekkel, így a sötétben is jól kivehető a bejutni kívánó személyek arca.
A telepített biztonsági kamerák képe természetesen távolról is megnézhető, sőt azok mozgatása, valamint a velük való zoomolás is lehetséges. A kamerákba mozgásérzékelő rendszer is van építve, így alkalmasak arra is, hogy kövessék a nem kívánt behatolót, és értesítést is küldenek telefonodra ilyen esetekben.

Okos otthon füst és szénmonoxid érzékelők


A biztonsági rendszerrel kapcsolatban azt is fontos megemlíteni, hogy az okosotthonok általában rendelkeznek tűz- és füstjelző rendszerekkel, valamint a szenzorok értesítenek gáz-, víz- és szén-monoxid szivárgás esetén is.OKOS OTTHON TERMÉKEK