De mit is nevezünk okos konnektornak? Talán mindenkinek eszébe jut a jól bevált, régóta elérhető, hagyományos időzíthető konnektorok. Melyeket a fali konnektoraljzatba tudunk bedugni és az időzítő gondoskodik, hogy mikor kapjon áramot a rácsatlakoztatott elektromos eszközünk.

Okos konnektorok a gyakorlatban

Ennek a XXI. századi wifi-s vagy más veztéknélküli (pl.: Z-Wave) változatát kell elképzelni, ami nem csak hogy rendkívül könnyen, szakember nélkül telepíthető, de nézzük azt, hogy akár 10-15%-ot is spórolhatunk a villanyszámlán, ami miatt még akár ma érdemes néhányat beszerezni.

Felcsatlakoznak az otthoni vezeték nélküli hálózatra és okostelefonunkról távolról is ki-be kapcsolhatjuk, időzíthetjük őket vagy akár beállíthatjuk, hogy egy adott esemény megtörténtekor lássák el árammal vagy áramtalanítsák a rácsatlakoztatott eszközünket.
Konkrét példával szemléltetve, képzeljük, el hogy ha hazaérünk akkor a meghatározott konnektorok "bekapcsolnak", ha elmegyünk pedig "kikapcsolnak" automatikusan. Így nem egy konkrét időponthoz igazodnak.

Emellett még rengeteg hasznos információval ellátnak minket, például az adott eszköz fogyasztása. De ezen kívül akár azt is elárulják nekünk hány fok van az adott helységben. A komolyabb darabok rendelkeznek LED világítással, és ennek segítségével visszajelzést adnak az aktuális fogyasztásról. Elég csak rájuk pillantani.

Használatuk nagyon egyszerű, nem kell villanyszerelőt vagy számítógéphez értő ismerőst keresnünk sem a beállításához, sem a használatához, mindenki elboldogul vele. Bárhol is vagyunk, úton valahova, munka helyünkön, nyaralunk vagy dolgozunk külföldön vagy belföldön, az interneten keresztül vezérelni tudjuk az okoskonnektort távolról.

Aki nem szeretné, hogy a konnektorba egy plusz eszköz legyen bedugva, arra is létezik megoldás. Egy okos relével ugyanezt kapjuk. Például a Qubino elektromos okos reléi amik kialakításuknak köszönhetően elég kicsik ahhoz, hogy a legtöbb konnektor vagy kapcsoló mögé beszerelhetők, anélkül, hogy vésni kelljen a falat. Ezek bekötéséhez már viszont szükségünk lesz villanyszerelőre.

Nem mellesleg egy központi vezérlőegységre is. Mint például egy Fibaro Home Center Light vagy Home Center 2.

Qubino okos relék

BIZTONSÁG NEM UTOLSÓ SORBAN

A másik fontos szempont még a biztonság. Ha bekapcsolva hagyunk valamit nem kell aggódnunk, hiszen távolról is áramtalanítani tudjuk.
De ahogy fentebb említettük már, eseményhez is köthető, hogy viselkedjenek az okos eszközeink. Ha van egy okos füstérzékelőnk, ami jelezni kezd, akkor beállítható, hogy az összes okos konnektor és relé áramtalanítsa a rákötött elektromos eszközt (pl.: elektromos főzőlap).

Nyaralás közben a napnyugtához és napkeltéhez igazodva kapcsolják a világítást véletlenszerűen.

Tegye fel a kezét akivel előfordult, hogy egy rossz bekötés miatt felforrósodott az elektromos vezeték a falban és akár füst szagot is érzet? Ahogy írtuk fentebb, a hőmérsékletet is mérik ezek az eszközök. Így beállítható, hogy ha a hőmérséklet például 10 fokkal megemelkedik rövid időn belül a környezetében (konnektor körül) szintén áramtalanítsa az eszközünket. Rengeteg kellemetlenséget elkerülve.

Összegezve, rengeteg mindere alkalmasak ezek az eszközök és minden igényhez tudnak igazodank tudásban és kialakításban egyszerre. Velük nagyban megkönnyíthetjük az életünk és spórolhatunk is a villanyszámlán.