Biztosan mindenkinek eljön az életében az a pillanat, amikor úgy érzi, mindenképpen be kell szereznie egy gyümölcscentrifugát. Sokan ilyenkor azonnal cselekszenek is, a megvásárolt eszköz pedig három használat után felkerül a konyhaszekrény legfelső polcára.
De tulajdonképpen miért is akarjuk annyira azt a gyümölcscentrifugát? A legtöbben erre az alább felsorolt válaszok egyikét adják: mert a frissen, otthon facsart lé olcsóbb/egészségesebb, esetleg a fogyó- vagy tisztítókúrához kell sok levet inni és így egyszerűbb.

Gyümölcscentrifugát azért érdemes vásárolni, mert aki egyszer megkóstolja az azzal készített friss levet, az rögtön tudni fogja, hogy amit az üzletekben 100 százalékosként árusítanak, az valami egészen más. Ez mézédes, nagyon finom, és még a répának is csodás íze van. És az is biztos, hogy nincs benne semmi olyan, aminek nem kellene benne lennie. (Igen, ilyesmi elméletileg a 100%-osokban sincsen, de ezt azóta nem hiszem el, amióta sokszor iszom az általam facsartat. Egészen más íze van).

Olcsóbb?
Megdöbbentő látni, hogy az elmúlt másfél év alatt a 100 százalékos gyümölcslevek ára nagyban emelkedett. Az biztos, hogy egy négytagú családban egy liter ilyen lé nagyjából azonnal elfogy, tehát a rendszeres fogyasztást ma már nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.
Két literhez kell mind a három összetevőből 1-1 kiló. Ehhez még jön a plusz munka, amit belefektettünk. Valamennyit nyerünk tehát, de nem sokat.
Spórolni elsősorban azok tudnak vele, akik szeretik a zöldségleveket, mert a cékla, a káposzta, a zeller mind olcsóbbak valamivel (és mert ugyanezek lé formájában dobozolva viszont még a száz százalékos gyümölcsleveknél is drágábbak). Ezenkívül jól jöhet azoknak is a gyümölcscentrifuga, akiknél a kertben a gyümölcsfák olyan mennyiségben hozzák a termést, hogy marad felesleg.

Akik szeretik a zöldséglevet, többet spórolhatnak.
Mindenki tudja, hogy a frissen facsart gyümölcslé egészséges. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a centrifugálás során éppen a legértékesebb anyagok, a rostok kerülnek ki a gyümölcsből. A vitaminokban és tápanyagokban leggazdagabb héj a péppel együtt a hulladéktartályban landol.
Tehát, bár nagyon egészséges a gyümölcslé, fogyasztása önmagában nem pótolhatja a zöldségek-gyümölcsök fogyasztását.

Lefogyhatunk tőle?
Elméletben igen, de a gyakorlatban szinte biztosan nem. A gyümölcsök cukortartalma viszonylag magas, tehát egy pohár gyümölcslé esetében körülbelül 150 kalóriával számolhatunk. Ha szigorú gyümölcslé-kúrába kezdünk, és egész nap csak ezt fogyasztjuk (mondjuk egy nap alatt 2 litert), akkor is 1000 kalóriát vettünk magunkhoz, de a rostok és a vitaminok hiánya miatt mind a jóllakottságról, mind a teljes értékű étkezésről lemondhatunk. A szervezet ezért úgy fogja érzékelni, hogy éhezés fenyegeti, és az első adandó alkalommal, amikor lehetősége lesz rá (azaz amikor újra elkezdünk normálisan enni), dupla tempóban kezdi el a zsírraktárait újraépíteni. A gyümölcslé-diéta tehát a jojó effektus egyik majdhogynem biztos módja.
Technikai részletek, avagy lényomót, de milyet?

Amit mindenképpen érdemes vásárlásnál szem előtt tartani, az az, hogy a gépnek erős motorja legyen (minimum 700 W, de minél erősebb, annál jobb). Ez azért fontos, mert különben a keményebb húsú almákat, vagy a répákat már nem fogja bírni, márpedig (legalábbis nálam) ezek kerülnek bele a leggyakrabban. Az adagolónyílás legyen nagy, ez pedig azért nagyon fontos, mert abba egyben belefér egy közepes alma, sem magozni, sem hámozni nem kell, és ezzel rengeteg időt lehet megtakarítni. Jó az is, ha a gyártó nagyon büszkélkedik a csomagoláson, hogy a gép ilyen meg olyan nagy százalékát kinyomja a lének. Ha ugyanis a péptárolóba kerülő anyag nagyon folyós maradt, az egyfelől sok kárbament levet, másfelől macerásabb takarítást jelent.