Már úton van hozzánk a második Dolby Vision-képes Dune HD modell, amely a korábbi Max 4K-t hivatott leváltani. A Max 4K és a jelenleg is kapható Ultra 4K már a high-end készülékek kategóriájában játszik (legyen szó akár kép-, akár hangminőségről), ennek megfelelően válogatott alkatrészekből – pl. toroid mágneses stabilizált tápegység  

Az új, kisebbik csúcsmodell Max Vision 4K néven érkezik és ellentétben a február 4-én bemutatott Pro Vision 4K Solo-val, nem csak a Dolby Vision képesség az egyetlen újdonság, amit kínál.

Ahogy a high-endnél máig elvárás, a készülék szabványos Hi-Fi szélességet (43 cm) kapott, illetve megtartotta ezt a méretet. 

Letisztult, elegáns előlapot kapott, amelyen a legszembetűnőbb újdonság a nagyobb OLED kijelző. Akár több sorban is láthatjuk az éppen böngészett háttértár fájljait és könyvtárait, azaz a TV bekapcsolása nélkül, a Dune Control mobilalkalmazást sem használva, csak a lejátszó kijelzőjére hagyatkozva hallgassunk zenét.

Dune HD Max Vision 4K előlap

A zenelejátszás terén is kínál újdonságot a Max Vision 4K az elődhöz képest. Míg a Max 4K arról volt híres, hogy többféle, csúcsminőségű digitális kimeneten (koax, optikai, I2S-E, HDMI), nagyon precízen képes továbbítani gyakorlatilag mindenfajta zenefájl tartalmát egy digitális jelet fogadó erősítőre, külső DAC-ra, addig az utód már beépített, prémium minőségű sztereo DAC-kal támogatja analóg kimeneteit is. A DAC chip az AKM 32-bites AK4493EQ, amely natív módon képes akár DSD512-es kódolású fájlok lejátszására, jel/zaj viszonya 123 dB (2Vrms), THD+N értéke -113 dB! Említést érdemel még, hogy 5.1-es DSD-fájlokat is lejátszhatunk HDMI-n keresztül, ha erősítőnk képes az akár 176,4 kHz-es többcsatornás PCM jel fogadására.

Az AKM DAC-nak köszönhetően a Max Vision 4K hátlapján is feltűnik már a korábban csak az Ultra 4K-n megtalálható XLR analóg kimenet, a high-end végerősítővel rendelkező audiophile felhasználók számára.

Nincsenek azonban már IR-kimenetek és RS232-csatlakozó sem a hátlapon, láthatóan ezek a csúcsmodell Ultra 4K privilégiumai lettek. Eltűnt a két komolyabb digitális hangkimenet is, hiszen a Max Vision 4K már azokat célozza, akik a beépített AKM DAC-ra bíznák a sztereo hangfájlok dekódolását, nem külső digitál-analóg konvertert szeretnének használni. Kapott viszont a készülék egy külső Bluetooth-antennát, mivel a masszív fém ház nem kedvez egy belső antennás Bluetooth kártyának, természetesen a Dune HD BT AirMouse távvezérlő a Max Vision 4K mellé is jár. Így már csak emiatt is fontos lesz sokak számára a stabil és nagy hatótávolságú Bluetooth-kapcsolat, nem is beszélve arról, ha androidos játékokhoz Bluetooth-os játékvezérlőt szeretnénk használni.

Az előd Max 4K-hoz eltérően, a második, nem menet közben cserélhető HDD/SSD itt már nem a készülék alján, hanem a hátlapon keresztül telepíthető, amely kényelmesebbé teszi a lemezcserét – bár belülre elsősorban olyan háttértárat érdemes elhelyezni, amelyet nem szándékozunk gyakran kivenni.

Ha alkalomszerűen „beletolnánk” a Max Vision 4K-ba egy merevlemezt, arra az előlapi, működés közben is nyitható lemezfiók használható. Mi egyébként ha egy mód van rá, nem tennénk merevlemezt (legfeljebb SSD-t) egy high-end lejátszóba, mert az csak további elektronikai zajt visz a rendszerbe. Lehetőleg etherneten, Wi-Fi-n keresztül érdemes lejátszani, hálózatunkról (pl. egy NAS-ról), ehhez gigabites ethernetet és 802.11b/g/n/ac-s, kétsávos, két külső antennás belső Wi-Fi-kártyát kapunk.

Dune HD Max Vision 4K csatlakozók

Végére is értünk a Max 4K és az új Max Vision 4K közötti említésre méltó különbségek bemutatásának. Esetleg még a Noctua gyártmányú ultra alacsony zajszintű, high-end kategóriájú, 120 mm-es ventilátort érdemes szóba hozni, amely az aktív hűtést biztosítja, szükség esetén két belső merevlemez hőleadásával is megbirkózva. Illetve természetesen a processzor itt is az új Realtek RTD1619DR a Dolby Vision licenc miatt.
A processzorban található Dolby Vision VS10 elektronika képes a sztenderd és az úgynevezett „low latency” Dolby Vision kimenet előállítására is. Az előbbinél a megjelenítő (TV, kivetítő) dolgozza fel a Dolby Vision színadatokat, az utóbbinál a feldolgozást a lejátszó végzi, így jóval alacsonyabb az esetleges késés a képmegjelenítés során, ami nem csak videójátékoknál, de a hanggal szinkronban lévő képet elváró felhasználó esetében is fontos lehet. Főleg akkor, ha a Max Vision 4K-n is megtalálható második, csak hangot továbbító HDMI-kimenetet használjuk régebbi (még nem 4K-s, nem HDR/Dolby Vision kompatibilis) erősítőnkkel, és külön HDMI-kimeneten továbbítjuk a képet a 4K-s tévénkhez.

Március 11-től lesznek elérhetőek az első darabok.