A középkategóriás AV rádióerősítők között már léteznek széleskörű nagy tudású modellek, emellett nem elhanyagolható a használhatóság, a jó kivitelezés és az elegáns formatervezés. Évek óta az 1000-es szériájú Denon modellek versenyeznek ebben a kategóriában, akár a vadonatúj 7.2 csatornás AVR-X1600H is.

Az házimozi erősítők gyártóinak különösen fontos, hogy izgalmas és érdekes szolgáltatásokkal szerezzenek pontokat ebben a szegmensben. Ezért nemcsak tudásban és kivitelezésben kell sokat mutatniuk, hanem még a felsőkategóriás erősítők néhány tulajdonságával is fel kell vértezniük a középkategória modelljeit. Hiszen az ebbe a szegmensbe tartozó erősítőkből adják el a legtöbbet.

A Denon új AVR-X1600H készüléke különösen izgalmas, mert egyesíti a legújabb technológia megoldásokat és funkciókat. Tiszta vizuális szempontból teljesen rendben van. A rengeteg funkció hasznossága nyilván élesben fog kiderülni, miután a több mint 200 oldalas kézikönyvet részletesebben áttanulmányozta mindenki. Sajnos ez csak PDF fájlként érhető el, amit CD-n kapunk az erősítő mellé, esetleg online a forgalmazó által.

Denon AVR-X1600H előlap

Támogatja a Dolby Atmos, a Dolby magassági-virtualizációt, a DTS:X és a DTS Virtual:X szabványokat. Számos hangvezérlési lehetőséggel rendelkezik, kezdve az Amazon Alexa, a Google Assistant és a Siri kompatibilitással (utóbbi az AirPlay-n keresztül), persze ebből nem mindegyik elérhető nálunk, nem is szólva a magyar nyelv támogatásáról, vagy annak hiányáról.
A kétsávos Wi-Fi, a Bluetooth és az AirPlay2 lehetővé teszi az AVR-X1600H számára az audio tartalomak vezeték nélküli továbbítását és fogadását. A 6 darab HDMI bemenet (az egyik az elől), és a HDMI kimenet támogatja a HDCP 2.3-at a másolásvédett tartalom korlátlan élvezetéhez. Az elődhöz hasonlóan van 60 Hz-es 4K Ultra HD videó, 4:4:4 mintavétel, Dolby Vision, HDR10 (nagy dinamikus tartomány), HLG (Hybrid Log Gamma) és 21:9 képarányú videó, valamint 3D és BT.2020 támogatás.
Ha nincsnenek magassági hangszórók, az AVR-X1600H a DTS Virtual:X és a Dolby magassági virtualizáció segítségével lehetővé teszi a "magassági hangok" elérését a szabványos 2.1 vagy 5.1 hangszóróbeállításokkal is.

A fejlett eARC csatorna lehetővé teszi a HD és a 3D hangformátum lejátszását HDMI-kábellel a kompatibilis tévékből. Az AVR-X1600H-n keresztül szinte az összes online zenei forráshoz hozzá lehet férni. Példaként említhetők a Tune-In Internet Radio, az Amazon Music, a Spotify Connect, a Deezer és az Tidal. A nagy felbontású audio formátumok világa elérhető a hálózati audio streaming és az USB-n keresztül is a felhasználók számára. Kezeli a FLAC, ALAC, WAV és DSD (5,6 MHz-ig) formátumokat. 

Külön érdekesség, hogy csatlakoztathatunk Bluetooth fejhallgatót is az erősítőhöz annak érdekében, hogy hangszórók nélkül nézhessünk filmeket vagy hallgathassunk zenét. Ez különösen este lehet fontos, ha nem akarunk senkit sem felverni az álmából a közelünkben, ha esetleg filmet néznénk és számunkra megfelelő hangerőn szeretnénk azt élvezni. Emellett a hangszórókkal való egyidejű használata is lehetséges.
Ezután mindenki megnézheti a filmet és a TV-t a saját hang erején. Ezt a szolgáltatást azonban firmware frissítéssel 2019 végéig szabadítják fel. 

Denon AVR-X1600H hátlapi csatlakozók


A 4db Quickselect funkciógomb megtalálható az előlapon és a távirányítón is. Egy egyszerű gombnyomással kapcsolhatunk a hangforrások között, itt érdemes megemlíteni, hogy minden bemenetre egyedi audio beállítások tárolhatók el.

Az AVR-X1600H két zónát képes biztosítani, különféle audio tartalommal. A hátlapján 2 darab kimenetetet kínál a mélysugárzók számára, mindkét kimenetnél azonos jelekkel. Digitális hanghoz 2 darab optikai bemenet áll rendelkezésre, sajnos digitális koaxiális bemenet lemaradt. Az előlapi USB bemenet pendrive-ról játssza le az azon tárol, már fentebb említett tartalmakat. Az iDevices eszközökről AirPlay2-n keresztül lehet lejátszani.
A H utótag a nevében természetesen azt jelenti kompatibilis a HEOS multiroom rendszerrel. Így ha már korábbról van szintén HEOS kompatibilis Denon vagy Marantz eszközünk, akkor tudnak kommunikálni egymással.

A kiváló minőségű transzformátor biztosítja a stabil áramellátást, ami 3,5 kg-ot nyom a mérlegen, így a teljes 8,6 kg-os súly nagy részét ez teszi ki.

Denon AVR-X1600H belső

A beállítás a Denon erősítőknél megszokott módon történik. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a tartozékként kapott mérőmikrofont a hallgató helyéhez tesszük és az Audyssey MultEQ XT mérési rutin elemzi az összes csatlakoztatott hangszórót. A mikrofont legfeljebb 8 különböző pozícióban helyezhetjük el. Emellett lehetséges természetesen a kézi beállítás is, valamint az erősítő által mért értékeken utólagosan is változtathatunk. Azonban az Audyssey Dynamic Volume és az Audyssey Dynamic EQ funkciók már nem állnak rendelkezésre.


Denon AVR-X1600H bemérőmikrofon

A Denon mindent nagyon jól megismételt az AVR-X1600H készülékkel. Nagy teljesítményt, valamint olyan funkciókat kínál, amelyek teljessé teszik ezt az erősítőt. Multimédia és streaming lehetőségeknek köszönhetően , a HEOS multiroom kompatibilitásnak hála ez a modell egy  nagyon vonzó ajánlat.