A Bowers & Wilkins 109.990 Ft-ért kínálja a PX5 vezeték nélküli aktív zajcsökkentésű fejhallgatóját. Ami a hasonló minőségi kategóriában kifejezetten jónak mondható. Lássuk miért is pontosan.

A kék vagy szürke változatban kapható PX5 fejhallgató textilt, texturált műanyagot és bőrt használ a külső megjelenéshez. A fülön kívüli és fülön lévő párnák bőséges memóriahab-párnázással rendelkeznek, csakúgy, mint a fejpánt alsó oldala. Az általános illeszkedés és tapintás elsőre meglehetősen szorosnak tűnhet, de a beállítások elvégzése után az illesztés biztonságos és kevésbé nyilvánvaló nyomást gyakorol a fülére és a fejre.

A fülhallgatóban található egy 35,6 mm-es teljes tartományú meghajtó, amely 10Hz-30kHz frekvencia közötti hangot továbbít. A jobb fülhallgató oldalsó paneljén található a tápellátás és a párosítás kapcsoló, valamint egy háromgombos kezelőszerv. A központi multifunkciós gomb kezeli a lejátszást, a navigálását, a híváskezelést és a hangsegédet, míg a két külső gomb dedikált hangerőszabályzó. Az oldalsó panel alján található egy USB-C port a mellékelt töltőkábel számára, valamint egy 3,5 mm-es csatlakozó a mellékelt audiokábel számára.

BW PX5 tartozékok

Az audio kábel használható bekapcsolt ANC-vel vagy anélkül, de a fejhallgatót be kell kapcsolni. A kábelt passzív módon nem lehet használni, valamint nincs beépített távirányító sem.

A bal fülön található ANC gomb a különféle ANC módok között kapcsol át, köztük magas, alacsony, automatikus vagy kikapcsolt állapotba. A gomb néhány másodpercig történő nyomva tartása be vagy kikapcsolja a környezeti hallgatás módot. A fejhallgató a Bluetooth 5.0 szabványt használja, és támogatja az AptX (adaptív, klasszikus és HD), AAC és Bluetooth kodekeket.

A Bowers & Wilkins alkalmazás (Android és iOS rendszerhez) tartalmaz néhány hasznos funkciót. Az ANC szakasz lehetővé teszi a mikrofonok környezeti áthaladásának szintjét, összekeverve azt az ANC-szintekkel. Az alkalmazás rendelkezik néhány hangképpel, amelyeket pihenés vagy fókuszálás céljából lejátszhat (például: esők és vízesések). A szoftverfrissítéseket az alkalmazáson keresztül lehet telepíteni, valamint módosítható néhány beállítás, mint például az automatikus lejátszás, amely elindítja a hangot a fejhallgató bekapcsolása esetén.

Letilthatja a hangutasításokat, és testre szabhatja a készenléti időzítőt a fejhallgató kikapcsolásához (vagy egyszerűen letiltható). Azok számára, akik szeretik az ANC-t hosszabb ideig zenelejátszás nélkül használni, ez a beállítás elengedhetetlen - különben 15 perc után az ANC (és a fejhallgató) leáll. Sajnos az alkalmazás nem képes az EQ beállítására. Azt a lejátszó szoftverében kell állítani, ha van rá lehetőség.

Bowers & Wilkins PX fejhallgató

Az akkumulátor élettartama nagyjából 25 óra, de ez nagyban függ az ANC használatától és a hangerő szintjétől.

A PX5 zajcsökkentő áramköre a leghatékonyabb olyan alacsony frekvenciájú zúgások ellen, mint amilyeneket vonatokon vagy repülőgépeken hallani, de a közép tartományt is jól kezeli. A billentyűzet kattintásai és az irodai csevegés továbbra is hallható, de jelentősen lecsökken. Kétségtelen, hogy a magas ANC mód a leghatékonyabb beállítás. Az ANC nagyon kevés sziszegést ad hozzá, ami gyakran az olcsóbb fejhallgatóknál jelentkezik. Úgy tűnik, hogy az ANC is nagyon kevés hatással van a hangra, ami a vezeték nélküli modelleknél nem mindig történik meg. A környezeti hallgatási mód elég jól működik, és gyors módja a körülöttünk zajló történések okozta hangok meghallásának a fejhallgató eltávolítása nélkül. Tehát összességében a zajcsökkentés nagyon jó.

Bowers&Wilkins PX5 fejhallgató

Ami a hangteljesítményt illeti, az intenzív mély basszus tartalmú zeneszámokon, a fejhallgató erős, alacsony frekvenciájú választ ad élénk, magas frekvenciájú jelenlét mellett. Magas hangerőnél nincs torzítás, és mérsékelt hangerő esetén a mélyek továbbra is robusztusnak tűnnek.

A mikrofon tisztességes érthetőséget kínál. Felvételnél érthető volt minden felvett szó, de a széleken tipikus Bluetooth-torzítás volt látható. A mikrofon jele azonban erős, és nem hangzik túl távolinka ha ezen keresztül beszélünk telefonon valakivel.