A Samsung SmartThings kapcsán sokáig pletykállták, miszerint az egészet megszünteti. Mint kiderült, ez csak részben volt igaz.

A Samsung úgy döntött, hogy folytatja a szoftver fejlesztését, de már nem kíván eszközöket gyártani, így új gyártó került képbe, mégpedig az Aeotec és annak központja a Smart Home Hub.

Valójában az Aeotec Smart Home Hub ugyanaz a termék, mint a SmartThings V3 Hub, amely képes a Z-Wave és Zigbee eszközökkel való együttműködésre, a SmartThings szoftver segítségével.

Szóval, érdemes-e frissíteni azok számára, akik már rendelkeznek egy SmartThings hub-al, és mi van akkor, ha még nem ismeri a platformot? Minderre válaszolunk, a Aeotec Smart Home Hub áttekintésében.

Aeotec Smart Home Hub külső

Tervezés és telepítés

Állítsa egymás mellé az Aeotec Smart Home Hub-ot a Samsung SmartThings Hub V3-al, és nem fogja észrevenni a különbségeket. Ez azért van, mert mindkét termék pontosan ugyanaz, csak az Aeotec gyártja a hubot, nem a Samsung.

A tok belsejében két nagyon fontos modul található: Z-Wave és Zigbee. Mindkét szabvánnyal kapcsolatban önálló érzékelők, lámpák és egyéb okoseszközök nagy része áll rendelkezésére.

A Smart Home Hub hátoldalán egy Ethernet-port található, bár Wi-Fi-n keresztül is csatlakozhat. A megbízhatóság érdekében inkább az Ethernet-et érdemes használni, de a Wi-Fi jól jön, ha véletlenül nincs a közelben a router fizikai kábelhez.

Aeotec Smart Home Hub csatlakozók

Ebben a modellben nincs akkumulátor. Ez abban az esetben jelent problémát, ha a SmartThings-et használja otthoni riasztórendszerének alapjául.

Miután bekapcsolta, a SmartThings alkalmazással hozzáadhatja a Hub-ot a fiókjához. Itt az Aeotec modellt kell választani, innentől a telepítés ugyanaz, mint a V3 Hub esetében. Egy rövid telepítővarázsló végigvezeti a telepítési folyamaton.

Jellemzői

A többi okos otthon központhoz hasonlóan az Aeotec sem sokat tesz. Vagyis a Zigbee és a Z-Wave eszközök csatlakozási pontjaként szolgál, az intelligencia a SmartThings platform.
Technikailag nincs is szükség hubra a SmartThings használatához, mivel sok eszköz felhőalapú fiókokon keresztül csatlakozik.

Például, ha rendelkezik Yale Conexis L1 intelligens zárral, szüksége van egy hubra, mivel ez a zár az opcionális Z-Wave modulon keresztül csatlakozik; ha rendelkezik az újabb Yale Linus zárral, akkor nincs szüksége hubra, mivel ez a zár az interneten keresztül csatlakozik a SmartThings-hez.

SmartThings applikáció

Valójában a legtöbb nagy név, amelyek SmartThings kompatibilitással rendelkeznek, a felhőn keresztül kapcsolódnak. Ide tartozik a Nest (kamerák, ajtócsengők és termosztátok), a Ring (kamerák és ajtócsengők) és az Arlo.

Minden megjelenik az alkalmazásban, ahol az eszközöket helyiségekbe csoportosíthatja, és minden terméket a várt módon szabályozhat: lezárhatja és feloldhatja az intelligens zárakat, be- és kikapcsolhatja a fényeket, és megváltoztathatja azok színét stb.

Akkor miért kell bajlódni a hub-al? Nos, a Z-Wave és a Zigbee eszközök kiválóan alkalmasak érzékelőkhöz és távirányítókhoz, mivel évekig tarthatnak egy elemkészlettel, amely biztosítja az intelligens otthon alapvető összetevőit.

SmartThings automatizálás

Rengeteg SmartThings-kompatibilis eszköz közül lehet választani, az Aeotec maga is rengeteget készít.
Az érzékelők segítségével automatimusokat hozhat létre. Például automatikusan kikapcsolhatja a lámpákat és a hangrendszert egy helyiségben, ha a mozgást egy meghatározott ideig nem érzékel. Vagy az ajtónyitáskor felkapcsolhatja a lámpát.

Frissíteni kell?

A meglévő SmartThings Hub tulajdonosai számára a nehezebb kérdés az, hogy frissíteni kell -e? Ha SmartThings Hub V1-e van, a válasz sokkal egyszerűbb: igen, mivel a V1 hub már nem támogatott.

Ha SmartThings V2 vagy V3 hubja van, akkor jelenleg mindkettő támogatott, így semmi nem indokolja a cserét. Az Aeotec Smart Home Hub nem hoz új funkciókat.

Ez nem azt jelenti, hogy a V2 és V3 hubok nem veszítik el a támogatást a jövőben, de egyelőre nem nyer semmit a váltással. Csak akkor javasoljuk a frissítést, ha problémái vannak a meglévő hub-al.

Bár a SmartThings elvesztett néhány funkciót azóta, hogy a klasszikus alkalmazásról az újra váltott, és most rosszabb Alexa támogatással rendelkezik, továbbra is az egyik legjobb intelligens otthoni automatizálási platform. Mint mindig, most is az a kérdés, hogy mit szeretne tenni, hogy megéri-e megvenni az Aeotec Smart Home Hub-ot.

Ha szélesebb körből választ érzékelőket és kezelőszerveket, vagy speciális intelligens zárakat szeretne, akkor ez a hub nagyszerű módja azok használatának, a SmartThings pedig egy hatékony platform.